06 24 16 16 93 info@fysiozone.com

Herken je dat? Je bent op zoek naar een fysiotherapeut die je kan helpen, maar als je google gebruikt vind je alleen maar een lange lijst van fysiotherapeuten. Hoe zorg je dat je door de bomen het bos nog ziet? Welke fysiotherapeut moet je kiezen? Hoe weet je of iemand je goed kan helpen met de oplossing voor je klacht? Wil je antwoorden op deze vragen, lees dan verder voor tips om de juiste fysio voor jou te vinden.

Een fysiotherapeut vinden aan de hand van een website.

Het is lastig om aan de hand van een website te bepalen of een fysiotherapeut goed is of niet. De drie punten die je mogelijk uit de website kan halen zijn:

– Is de informatie die op de website staat nuttig voor jouw klacht? Sluit het aan bij je klacht?
– Heeft de desbetreffende praktijk ervaring met jouw klacht of voldoende kennis in huis over je klacht?
– Past de manier waarop alles uitgelegd wordt bij jouw ideëen/gedachtes over je klacht?

Als de antwoorden op bovenstaande vragen positief zijn, dan kun je met een gerust hart een afspraak maken. Bij het eerste gesprek/behandelingen kun je merken of een fysiotherapeut en zijn of haar manier van behandelen bij je aansluit.

Als je een afspraak hebt gemaakt, hoe bepaal je dan wanneer je fysio goed is?

Let op: dit is hoe wij er over denken.

 • Luisteren.
  Een goede fysiotherapeut luistert naar wat je zegt en gaat daar op in, zowel in wat hij zegt als in wat hij doet.
 • Goed onderzoek.

  De fysiotherapeut voert een gedegen onderzoek uit (actieve bewegingen, passieve bewegingen, testen e.d) en legt zijn bevinden aan jou uit zodat jij ook begrijpt wat het probleem is.

 • Binnen 3 behandelingen moet je verschil merken.
  Het liefst heb je na de 1e behandeling al resultaat. Als je met een complex of chronisch probleem zit dan moet er binnen 3 behandelingen resultaat zijn (je hoeft dan nog niet klachtenvrij te zijn maar je moet wel verbetering merken).
  Het moet in ieder geval niet zo zijn dat je na 9 behandelingen nog steeds geen resultaat hebt. Tenzij de fysio duidelijk heeft uitgelegd waarom dat het niet zo is én een plan van aanpak heeft om te proberen hier verandering in te brengen. Maar dit moet hoe dan ook met je besproken worden en niet afgedaan worden met ‘dat komt nog wel’ terwijl dat de fysiotherapeut telkens dezelfde behandeling uit blijft voeren en jij geen verschil merkt.
 • Op de behandelbank behandelen.
  Een fysiotherapeut moet meer doen dan alleen oefeningen. Oefeningen moeten een onderdeel van de behandeling zijn, maar in het begin niet het hoofdbestanddeel. Misschien vraag je je af waarom dat niet zo moet zijn. Dat gaan we je nu uitleggen.
  Stel je voor, je staat in de paskamer en trekt een te kleine broek aan omdat je de verkeerde maat uit het rek hebt gepakt. Je probeert toch wat te bewegen in de broek, maar dat lukt niet zo goed. De broek zit te strak. Als iemand je zou vragen om te gaan zitten, dan zou je zeggen dat dat niet gaat omdat je de ruimte niet hebt. Je zou eerst een maatje groter aan moeten trekken voordat je kunt gaan zitten. Met klachten is het niet anders. De pijn is te vergelijken met de te kleine broek, die je beperkt in de beweging. Je moet eerst de pijn oplossen voordat je goed kunt bewegen.
 • Hoe gaat het met je?
  Een fysiotherapeut moet vragen hoe het met je is gegaan wanneer je terug komt na een behandeling. Aan de hand van wat jij vertelt, moet de fysiotherapeut nagaan of de behandeling effect heeft gehad of niet. Vervolgens moet hij bepalen of het zinvol is om dezelfde behandeling nog eens te herhalen of dat het verstandiger is om de behandeling aan te passen.
  Als je geen verbetering hebt gehad, dan heeft de fysiotherapeut waarschijnlijk niet de oorzaak van de klacht behandelt of niet de juiste techniek gebruikt. Dan is het niet zinvol om dezelfde behandeling nog eens te herhalen en is het verstandiger om te kijken of een andere behandeling of benadering effectiever is.
 • Geen contract met zorgverzekeraars is goede fysiotherapie.
  Het komt steeds vaker voor dat fysiotherapeuten geen contracten afsluiten met zorgverzekeraars. De redenen waarom ze geen contracten afsluiten kunnen zijn dat ze minder administratie willen doen, dat ze vinden dat het tarief dat de zorgverzekeraar vergoed te laag is of dat ze graag hun eigen regels willen bepalen voor de praktijk.
  De voordelen van een praktijk zonder contract zijn dat ze vaak meer tijd hebben voor jou als patiënt omdat er minder administratie gedaan hoeft te worden. Deze praktijken kunnen hun tijd zelf indelen omdat ze niet afhankelijk zijn van de regels van de zorgverzekeraar.
 • De fysiotherapeut staat ingeschreven in kwaliteitsregisters.
  Deze registers zijn bijvoorbeeld het Centraal Kwaliteits Register (CKR) en Keurmerk Fysiotherapie (KM). Als een fysiotherapeut hierin ingeschreven staat dan is er een eis dat hij elke 5 jaar cursussen doet waarvoor hij punten krijgt. In die 5 jaar moet een minimaal aantal punten behaald worden, anders wordt de fysiotherapeut uitgeschreven. Daarnaast wordt er ook afgesproken dat de fysiotherapeut volgens de geldende wetenschappelijke richtlijnen werkt.

Tot slot willen we meegeven dat je ook naar reviews gaat kijken op bijvoorbeeld zorgkaart Nederland, google en facebook. Dit geeft vaak een goed beeld van de praktijk of fysiotherapeut.

Wil je weten of wij bij je aansluiten, lees dan onze website, stel je vragen of maak direct een afspraak.