06 24 16 16 93 info@fysiozone.com

Stel dat je een drukke dag op je werk hebt gehad, je komt thuis en je ploft lekker op de bank. Heerlijk even een avondje ontspannen. Rond een uur of 11 besluit je dat het eens tijd wordt om naar bed te gaan en je staat op. AUW! Ineens kom je niet meer soepel van die bank af en doet je rug ongelooflijk veel pijn. Je snapt er niets van, zoveel bijzonders heb je niet gedaan en het is er ook niet ingeschoten vandaag. Hoe kan dat nou?
’s Nachts word je ook wel 100x wakker omdat omdraaien pijnlijk is en de volgende ochtend krijg je maar met moeite je schoenen en je sokken aan. Je rug voelt erg stijf en pijnlijk. Wat nu? Kun je nog wel gaan werken of is het toch beter om je ziek te melden?

Werken is misschien nog wel te proberen, maar je wilt in ieder geval de volgende nacht wel weer lekker slapen, zonder pijn. En ook wil je weer kunnen bewegen zonder pijn, want je weet dat als je niet beweegt dat de klachten dan alleen maar erger worden. Tegelijkertijd is het ook moeilijk om te bewegen, want bewegen doet pijn. Je komt in een vicieuze cirkel terecht. Je denkt misschien ‘als het maar niet erger gaat worden, want dan moet ik stoppen met werken’.

In onze praktijk horen wij heel veel van mensen met rugklachten:

– “Ik heb niets bijzonders gedaan, maar ineens voelde mijn rug stijf aan en dat werd alleen maar erger”;
– “Ik bukte om een papiertje op te rapen dat was gevallen en toen kon ik niet meer overeind”; – “Ik pakte alleen maar een kopje koffie van de tafel en toen schoot het in mijn rug” of
– “Als ik op moet staan uit een stoel, dan moet ik dat heel rustig aan doen anders zak ik door mijn benen”.
Voor heel veel mensen zijn de klachten op een vergelijkbare manier begonnen.

Hoe krijg je nu weer grip op je rug en dus je lijf, zodat je weer kan doen wat je leuk en belangrijk vindt?

Lees dan verder, want met de 7 tips die we je geven kun je zelf je klachten oplossen en ontdek je wanneer het wel en niet verstandig is om een fysiotherapeut te zoeken.

De 7 tips:

1) Blijf in beweging, want rust roest. Kies een vorm van bewegen waarbij je geen of in ieder geval zo min mogelijk pijn ervaart. Heb je bijvoorbeeld minder pijn bij fietsen dan bij lopen, ga dan fietsen. Heb je minder pijn bij lopen, dan kun je beter gaan lopen. Kun je beter specifieke oefeningen doen voor je rug, kies er dan voor om die te doen.

2) De bewegingen die je pijn geven, doe die zo min mogelijk of probeer ze aan te passen zodat het wel gaat.

3) Wissel houdingen af. Dus probeer niet langer dan 15 minuten in dezelfde houding te zitten. Als je 15 minuten gezeten hebt, ga dan even staan, lopen of liggen en wissel deze 4 houdingen continue af. Hoe meer je wisselt, hoe sneller je rugklachten minder zullen worden.

4) Wees voorzichtig met tillen, doe dit ook het liefst niet. Hetzelfde geldt voor zwaardere huishoudelijk taken of tuinwerkzaamheden, zoals stofzuigen, dweilen, schoffelen en vegen.

5) Wat je vooral niet moet doen (ook om rugklachten in de toekomst te voorkomen) is bukken en draaien tegelijk. Denk daarbij aan bewegingen als de was uit de wasmachine halen of iets oppakken dat links of rechts van je staat.

6) Doe de volgende oefeningen om je rug weer soepel te maken:
Het belangrijkste bij de oefeningen is dat je beweegt binnen je pijngrenzen. De oefeningen mogen onder geen beding pijnlijk zijn, alleen een klein beetje gevoelig!

a. Ga zitten op een stoel, met je benen goed ondersteunt en je voeten plat op de grond. Maak je rug hol en bol.
Doe dit 10x en heel vaak op een dag, het beste is om het ieder uur een keer te doen.

b. Ga op je rug liggen. Trekt je knieen om de beurt naar je borst. Houd 1 tel vast (ga niet veren) en laat weer los.
Doe dit 10x en vaak op een dag, het beste is om het ieder uur een keer te doen. Maar als je niet de mogelijkheid hebt om zo vaak te gaan liggen, doe het dan op zijn minst 3x per dag.

c. Ga op je rug liggen. Zet je voeten plat op je bed zodat je knieën gebogen zijn. Beweeg je knieën rustig naar en vervolgend rustig naar rechts.
Doe dit 10x en vaak op een dag, het beste is om het ieder uur een keer te doen. Maar als je niet de mogelijkheid hebt om zo vaak te gaan liggen, doe het dan op zijn minst 3x per dag.

7) Doe de oefening met het tennisballetje om je spierknopen op te lossen. Je kunt hierover een video vinden in ons vorige blog.

Als je klachten ondanks de tips toch blijven bestaan, wanneer is het dan slim om een fysiotherapeut te raadplegen?

– Als je klachten binnen 2 weken helemaal niets verbeteren.
– Als je klachten vanaf dag 1 alleen maar erger worden.
– Als je door je rugpijn dusdanig wordt belemmerd dat je nauwelijks nog kunt bewegen, zodat je in de vicieuze cirkel blijft hangen.
– Als je een litteken op je rug of buik hebt en je hebt last van telkens terugkerende rugklachten.
– Als je al contact hebt gehad met de huisarts of de specialist en die schrijven alleen maar pijnstillers voor, adviseren rust en beweging of zeggen dat je er maar mee moet leren leven zonder dat ze je het advies geven om naar de fysiotherapeut te gaan.

Voldoe je aan een van de bovenstaande punten, neem dan nu contact met ons op.

PS: Ligt onze praktijk niet in jouw regio en zitten wij dus te ver weg voor je? Lees dan ons andere blog om te weten hoe je, volgens ons, een goede fysiotherapeut kunt vinden.