06 24 16 16 93 info@fysiozone.com
Herken je dit: Je ligt lekker in bed om te gaan slapen, krijg je ineens een zeurende pijn in je nek. En tot overmaat van ramp trekt dit ook nog door naar je arm. Of je zit lekker op de fiets, beginnen je vingers ineens te tintelen. Omkijken is ook al lastig geworden, ook in de auto. Heb jij deze klachten of andere klachten aan je nek, arm of schouder, lees dan verder voor de oplossing.
Je hebt besloten om naar je werk te fietsen, het is immers mooi weer. Maar onderweg merk je dat dat klachten geeft. Je nek en je arm doen zeer, je vingers beginnen te tintelen en het kost je moeite om je stuur met 2 handen vast te kunnen houden. Het is fijner om af en toe even een arm “los” te schudden. Wat zou het toch fijn zijn als je weer kan fietsen zonder die tintelingen en pijn. ’s Avonds wil je lekker gaan slapen, maar een houding vinden waarin je lekker ligt is moeilijk. Als je na lang zoeken en draaien een houding hebt gevonden, val je eindelijk in slaap. Maar jammer genoeg is dat voor korte duur. Per nacht word je minimaal 4x wakker van de pijn in je schouder en in de ochtend voel je je daarom ook niet echt uitgeslapen. Dat is erg vermoeiend, toch? Soms is het zelfs moeilijk om een kopje koffie op te pakken, zoveel last heb je van je arm. En dat terwijl een kopje koffie niet eens zoveel weegt. Hoe lang ga je hier nog last van hebben? Kom je hier nog ooit vanaf?

Wij denken dat je hier zeker ooit vanaf komt en als het aan ons ligt dan ook binnen zeer korte termijn.
Alles hangt af van hoe lang je al last hebt. Heb je pas sinds een paar dagen last, dan is de kans groot dat het met rust vanzelf nog wel goed komt. Heb je langer dan 2 weken last, dan is het misschien verstandig om ook een professional (een fysiotherapeut, osteopaat etc) in te schakelen.

De oorzaken van RSI klachten én tips hoe je het kunt voorkomen!

 • Je hebt een verkeerde houding.
  Dit kan zijn door de manier waarop je achter de laptop, pc, telefoon en tablet zit. Maar ook door de manier waarop je bij de tv zit, aan de eettafel zit of hoe je zit als je aan het schrijven bent.
  Je moet hier vooral bij opletten dat je niet te veel ingezakt gaat zitten, met je hoofd en schouders naar voren. Maar ook dat je niet gedraaid gaat zitten, dus het scherm waar je naar kijkt moet recht voor je zijn.
 • Je hebt te zwaar werk gedaan wat je niet gewend bent.
  Let er dan vooral op dat je die bezigheid niet meer hoeft toe te passen en geef je nek, schouder en arm echt even de rust die het nu nodig heeft.
 • Je hebt stijfheid of pijn te lang genegeerd en bent maar gewoon door gegaan.
  Door geen rekening te houden met de pijn, heb je je lichaam geforceerd. Je kunt dit vergelijken met een wondje waar een korstje op zit. Als je dat korstje er af blijf krabben, dan duurt het langer voordat het genezen is, dan wanneer je het korstje met rust laat.
 • Je hebt te veel herhalende bewegingen gemaakt.
  Denk aan klusjes, zoals schroeven draaien, het wringen van doeken, het muizen bij de pc, het typen op het toetsenbord en het swipen op je telefoon of tablet.
 • Je rekt je te weinig uit.
  Als je te veel in dezelfde houding werkt of je hebt te lang stil gezeten of gestaan, dan gaat je bindweefsel verkleven omdat het tijdelijk niet voldoende gebruikt wordt. Op het moment dat je dan weer gaat bewegen, is het bindweefsel te strak om je spieren gaan zitten en ontwikkel je spierknopen in je spieren. Dit geeft pijn. Dit kun je voorkomen door regelmatig op een dag, maar ook zeker in de ochtend wanneer je wakker wordt, jezelf goed uit te rekken. Dan rek je het bindweefsel weer op en zit het minder strak om je spieren.
 • Je drinkt te weinig water. Doordat je te weinig water drinkt, haalt je lichaam het water onder andere uit je bindweefsel. Ook hierdoor krimpt je bindweefsel en komt het strakker om je spieren te zitten en creëert het dus spierknopen. Ons advies is om 1,5-2 liter water op een dag te drinken.
Heel leuk om te weten hoe je klachten zijn ontstaan en hoe je ze kunt voorkomen, maar daar ben je nu dan nog niet mee geholpen als je pijn hebt. Wat kun je nu doen om van je klachten af te komen? 1) Oefening met een tennisbal In ons volgende blog (video) gaan we uitleggen hoe je een tennisbal kunt gebruiken om spierknopen te behandelen. 2) Spieren rekken Je kunt verschillende spieren rekken, we hebben in de plaatjes 2 voorbeelden gegeven. Het werkt alleen als je de spieren rekt die ook daadwerkelijk de oorzaak van je klachten zijn. Als je gaat rekken dan moet je dit 20 tellen vasthouden met maar een klein beetje rek! Het mag rekken mag geen pijn doen.
3) Masseer de pijnlijke plek en met name de spieren die daar omheen liggen. 4) Beweeg de pijnlijke spieren en gewrichten gecontroleerd. Als je last hebt van je nek, beweeg je nek dan rustig in alle richtingen terwijl dat je op een stoel zit. Kijk rustig naar links en naar rechts en kijk rustig naar beneden en boven. Doe dit alles wel binnen je pijngrenzen. Als je het maar vaak genoeg doet op een dag, dan is de kans groot dat je gaat merken dat je steeds een beetje verder komt met bewegen. Als je last hebt van je schouder geldt hetzelfde. Ga op een stoel zitten en beweeg je armen rustig omhoog en zijwaarts. Houd ook hier rekening met de pijn, beweeg niet door de pijn heen. 5) Drink 1,5 – 2 liter water. Vind je water niet lekker of saai, voeg dan een schijfje citroen, sinaasappel of komkommer toe aan je water. Je water krijgt dan net ander smaakje. 6) Gebruik cupping om het bindweefsel los te maken Wij kunnen je hier meer informatie over geven wanneer je contact met ons opneemt. 7) Maak een afspraak met ons. Heb je bovenstaande tips allemaal al uitgeprobeerd en worden je klachten nog niet minder? Heb je te veel last om goed te kunnen bewegen? Twijfel je of je wel RSI klachten hebt of dat het toch iets anders is? Komen je klachten telkens weer terug en weet je niet waarom? Maak dan een afspraak met ons, wij kunnen je antwoord geven op al je vragen. Als wij na een eerste (intake) gesprek en onderzoek inschatten dat we je kunnen helpen, dan vinden wij dat je binnen 3 behandelingen een positief verschil moet merken. Wij gaan je dan helpen met het behandelen van je triggerpoints (of spierknopen) en we maken je bindweefsel los (cupping). Als het nodig is, kijken we ook verder dan de pijnplek. Soms blijkt de pijn een uitstralende pijn te zijn, maar de oorzaak ligt dan ergens anders. Die zullen wij vinden. Ook geven wij je gerichte adviezen over de oorzaak van je klacht als je je daar nog geen duidelijk beeld bij kunt vormen en geven je tips over wat je nu nog meer zelf kunt doen om je klachten op te lossen. Belangrijk zijn ook nog de extra tips die we je geven over hoe je de klachten kunt voorkomen.