06 24 16 16 93 info@fysiozone.com

Littekentherapie

Wat is een litteken?

Littekens ontstaan na een diepe beschadiging van de huid. Als alleen de bovenste laag van de huid, dit noemen we de opperhuid, beschadigd wordt zoals bij schaafwonden, dan zullen er geen littekens gevormd worden. Littekens kunnen dus bijvoorbeeld ontstaan na een ongeluk of traumatisch moment of na een operatie.
De bedoeling is dat een litteken, nadat het helemaal genezen is nauwelijks nog zichtbaar is. Het enige wat er over blijft is, als het goed is een dun nauwelijks zichtbaar streepje of vlekje. Als het litteken naar binnen is getrokken of juist als een dikke streng op de huid ligt, dan is het vaak verkleefd.

 

Het probleem van een litteken

Een litteken bestaat uit bindweefsel en kan dus verkleven (zie ook de tekst over bindweefseltherapie/bindweefselmassage). Naast het feit dat het litteken er dan niet mooi uit ziet, levert dit ook bewegingsbeperkingen of pijnklachten op. Doordat het litteken verkleefd is, is het minder rekbaar en daardoor hebben spieren en gewrichten niet de ruimte om te bewegen zoals dat eigenlijk bedoeld is.
Een probleem met een litteken kan direct na het ontstaan van het litteken al aanwezig zijn, maar zeker ook pas enkele jaren later.

 

Hoe ziet een behandeling eruit?

In wezen ziet een behandeling er hetzelfde uit als die van de bindweefseltherapie/bindweefselmassage.
Het is voor ons heel goed en eenvoudig te voelen of jouw litteken verkleefd is. Soms hoeven we er eigenlijk alleen maar naar te kijken om te kunnen zeggen of het verkleefd is, maar we controleren dit altijd even door het litteken te voelen. Als tijdens het eerste gesprek en het onderzoek naar voren komt dat jouw litteken verkleefd is, dan zullen we dit tijdens de behandeling los gaan maken. Dit doen wij door je litteken met de handen los te masseren, gebruik te maken van cups (zoals op de foto) en eventueel in combinatie met een taping techniek. De taping techniek zorgt ervoor dat de soepelheid die wij tijdens de behandeling gecreëerd hebben thuis ook in stand gehouden kan worden wanneer je beweegt. Het uiteindelijke doel is om het weefsel weer rustig en soepel te krijgen.

 

Welke klachten kunnen wij behandelen met littekenbehandeling?

Klachten aan pezen, banden, spieren en gewrichten, zoals:

– Rugklachten, zowel laag als hoog in de rug
– Nekklachten
– Hoofdpijn
– Klachten aan de schouder, elleboog, pols en hand
– Klachten aan de heup, knie, enkel en voet.
– Stijfheid en pijn rondom het litteken

Heb je een andere klacht en vraag je je af of wij je kunnen helpen?

Vraag dan nu een gratis kennismakingsgesprek van 15 minuten aan, zodat je meer informatie kunt krijgen en een tip om je klachten zelf al te verminderen.