06 24 16 16 93 info@fysiozone.com

Als mensen bij ons in de praktijk komen, zeggen ze regelmatig dat ze een trekkend gevoel hebben, dat ze stijf wakker worden in de ochtend of dat het voelt alsof dat de spieren tekort zijn. Dit is het gevolg van verkleefd bindweefsel, je jas van bindweefsel is te klein.

Wat we ook vaak tegen komen, is dat mensen zeggen dat ze gekraakt zijn en dat daardoor de klachten eigenlijk alleen maar verergert zijn. Wat wij dan vaak zien, is dat het bindweefsel nog erg verkleefd is en dat het lichaam nog niet ‘klaar’ was om gekraakt te worden. Dat betekend niet dat het kraken dan slecht is, maar dat het op het verkeerde moment is uitgevoerd. Maar hier is wat aan te doen! Bindweefsel kun je losmaken en is een ideale aanvulling op de triggerpoint therapie.

Wat is fascia (oftewel bindweefsel)?

Fascia is een vlies dat overal omheen zit in je lichaam. Het zit net onder de huid, rond je spieren, botten en organen. Maar het zit niet alleen rondom de grote structuren in je lichaam, het zit ook rondom elke spiervezel, elke zenuw en elk bloedvat. En zoals de naam al gedeeltelijk zegt, het verbindt alles met elkaar. Tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat alles van elkaar gescheiden is en goed kan functioneren. Op de afbeelding zie je dat het bindweefsel (connective tissue) ook binnenin de spier zit. (bron “the concise book of triggerpoints” Simeon Niel-Asher)

Hoe raakt bindweefsel verkleefd?

Er zijn veel verschillende redenen waardoor bindweefsel kan verkleven. Enkele voorbeelden:

– overbelasting
– te weinig beweging
– verkeerde houding of (veel) herhaalde bewegingen
– (herhaaldelijk) ‘vergeten’ uit te rekken in de ochtend.
– door littekens/operaties

Voor welke klachten helpt het om het bindweefsel los te maken?

Verkleefd bindweefsel kan veel verschillende klachten veroorzaken aan het bewegingsapparaat. Alle klachten die je kunt bedenken aan spieren en gewrichten, kunnen ook door bindweefsel bepaald worden. Vaak gaat het dan ook gepaard met triggerpoints (zie ook ons blog over triggerpoints).
Enkele voorbeelden:
– pijn in spieren of gewrichten
– stijfheid in spieren
– stijfheid of beperkingen in gewrichten
– brandende pijn
– tintelingen
– hoofdpijn
– duizeligheid

Maar ook bij acute en chronische rug- en neklachten, pijn tussen de schouderbladen, bilpijn, slijmbeursontstekingen, hielspoor en frozen shoulder kan het losmaken van het bindweefsel goed helpen.

Bindweefsel en triggerpoints.

Bindweefsel en triggerpoints hebben invloed op elkaar. Omdat het bindweefsel rondom de spier zit, geeft het de spier minder bewegingsruimte als het verkleefd is. Denk maar aan een te kleine jas of trui. Als je die aan hebt, dan kun je ook minder goed bewegen, je kunt je arm bijvoorbeeld niet lekker omhoog bewegen. Zo werkt dat ook voor de spieren, want die hebben een jasje van bindweefsel. Op het moment dat je dan gaat bewegen wordt de spier strak getrokken en zullen er triggerpoints ontstaan.

 

Heb je klachten en wil je weten of het losmaken van bindweefsel je zou kunnen helpen? Wil je weten meer informatie? Of heb je een andere vraag?

Neem contact met ons op voor meer informatie of maak direct een afspraak!