06 24 16 16 93 info@fysiozone.com

Bindweefseltherapie

Wat is bindweefsel?

Tussen spiervezels, om spierbundels en om spiergroepen zit bindweefsel. Dit beschermt de spieren en zorgt ervoor dat spieren goed kunnen samenwerken. Bindweefsel vind je ook tussen je spieren en je huid, tussen je organen en rondom littekenweefsel. Oftewel, zoals het woord al deels aangeeft, het verbindt alles in je lichaam met elkaar.
Het bindweefsel kan door verschillende oorzaken verstijfd/verkleefd raken, bijvoorbeeld door te weinig beweging, maar ook te veel beweging, herhaalde bewegingen, trauma, verkeerde houding, pijnklachten, etc.. Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, dan geeft dit pijnklachten omdat het niet goed meer mee rekt met de spieren en de huid tijdens het bewegen.
Je kunt dit het beste vergelijken met een trui. Als je een trui aan trekt die lekker zit, dan kun je goed bewegen en voelt het goed aan. Als je een trui aan trekt die te klein is, dan wordt bewegen moeilijker. Je kunt je arm niet meer omhoog bewegen omdat er te weinig ruimte is of de trui trekt helemaal mee omhoog zodat je een blote buik krijgt. Bij bindweefsel werkt dat net zo, maar het bindweefsel zit overal in je lichaam vast, dus het zal pijn of bewegingsbeperkingen geven.

 

Hoe ziet een behandeling eruit?

Het is voor ons heel goed en relatief eenvoudig te voelen of jouw bindweefsel verkleefd is. Als tijdens het eerste gesprek en het onderzoek naar voren komt dat jouw bindweefsel verstijfd of verkleefd is geraakt, dan zullen we dit tijdens de behandeling los gaan maken. Dit doen wij door je bindweefsel met de handen los te masseren, gebruik te maken van cups (zoals op de foto) en eventueel in combinatie met een taping techniek. De taping techniek zorgt ervoor dat de soepelheid die wij tijdens de behandeling gecreëerd hebben thuis ook in stand gehouden kan worden wanneer je beweegt.

 

Welke klachten kunnen wij behandelen met bindweefseltherapie?

Klachten aan pezen, banden, spieren en gewrichten, zoals:

– Rugklachten, zowel laag als hoog in de rug
– Nekklachten
– Hoofdpijn
– Klachten aan de schouder, elleboog, pols en hand
– Klachten aan de heup, knie, enkel en voet.

Heb je een andere klacht en vraag je je af of wij je kunnen helpen?

Vraag dan nu een gratis kennismakingsgesprek van 15 minuten aan, zodat je meer informatie kunt krijgen en een tip om je klachten zelf al te verminderen.